Zaaizaad

We hebben een zeer uitgebreid assortiment groente- en bloemenzaden. Zoals kruiden, bonen, erwtjes, worteltjes en diverse soorten sla etcetera.  Ook vele soorten bloemenzaden. Afrikaantjes, Zinnia’s en mooie bloemenmengsels.

In het vroege voorjaar verkopen we verschillende soorten pootaardappelen en plantuien. Ook voor graszaad zit u bij ons goed, zoals speelgazon, schaduwmengsel, sportvelden en diverse andere grasmengsels. We hebben ook verschillende soorten groenbemesters: Phacelia, Mosterd, Borage, Bijenmengsel, Lupine  en dergelijke.

Zeker de moeite waard om eens in onze winkel te komen kijken, als u een moestuin wilt maken

 

pootaardappelen

Aardappelen groeien uit zogenaamde ‘poters’ of  pootaardappels. Koop uw pootgoed liefst in januari. Leg ze dan naast elkaar in houten kistjes (vaak worden daarvoor veilingkistjes gebruikt). Zet die vorstvrij, maar in het licht ergens neer. Ze gaan dan uitlopen (‘spruiten’ vormen). Aan de knollen ontstaan witte ‘kiemen’. Knollen waarbij dat niet gebeurt, wegdoen.

Vroeg of laat?

  • De verschillende rassen worden ingedeeld in vroege, middelvroege en laat oogstbare aardappelen. De laat oogstbare zijn de echte bewaaraardappelen, maar die zijn ook het moeilijkst te telen.
  • Veel aardappelen zijn gevoelig voor ziekten zoals aardappelziekte of -moeheid, schurft en aantasting door de Coloradokever (dit verschilt overigens sterk per ras). Als u kiest voor de vroege rassen hebben uw planten het minste last van ziekten, omdat veel aardappelziekten pas later in het jaar optreden.
  • Goede vroege rassen zijn bijv. ‘‘Première’ (gezond, mooie knolvorm), ‘Frieslander’ (een van de laatste vroege). Per ras verschilt ook de bladontwikkeling sterk. Vroege aardappelen zijn al in juni/juli oogstbaar.

SOORTEN AARDAPPELEN

Er zijn pootaardappelen in verschillende soorten en maten. De gemiddelde maat is 28/35 mm. Bij deze maat zitten er ongeveer 40 stuks in één kg, voldoende voor ongeveer 7 m². Voor een goed resultaat poot u niet te vroeg en niet te diep. De beste tijd is half april en de juiste diepte is 6 tot 8 cm. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig en voldoende bemest is. Wij hebben zelfs speciale aardappelmeststof in ons assortiment!

het poten van de aardappel

Van vroege aardappelen kunt u de poters vanaf maart planten (15 cm diep, in de rij 30 cm uit elkaar en de rijen 65 cm uit elkaar). De beplante rijen eventueel met tuinvlies, stro of iets dergelijks tegen vorst beschermen. Middelvroege en late aardappelen kunt u eind april/begin mei uitplanten. Als de stengels 15 cm hoog boven de grond zijn gegroeid, moet u aanaarden. Dat betekent dat u de grond aan elke kant van iedere plantrij ca. 15 cm ophoogt. Ca. 4 weken daarna tot 20 cm aanaarden (verder ophogen) en 3 weken later nog eens iets verder ophogen. Voor dit ophogen is een speciale ‘aanaarder’ ideaal.

Wanneer kunt u de aardappel oogsten?

Vroege aardappelen kunt u in juni/juli oogsten als de planten volop in bloei staan. Oogst naar behoefte, dus niet alles tegelijk. Oogst met een tuinvork (diep onderdoor steken om zo min mogelijk knollen te beschadigen). Middelvroege en late rassen vanaf augustus oogsten.

Bij droog weer de knollen van middelvroege en late rassen een paar dagen boven de grond laten liggen om ze te laten drogen.

 

Graszaden

VERSCHILLENDE GRASMENGSELS

Om te beginnen is het erg belangrijk om te weten waarvoor u het gazon gaat gebruiken. Er zijn veel verschillende grassoorten en die zijn niet zomaar voor elk doel geschikt. Zo zal een gezin met kinderen meer behoefte hebben aan een stevige, veerkrachtige grasmat dan aan een kwetsbaar siergazon. Daarom zijn er verschillende gazonmengsels in de handel, die beantwoorden aan uw specifieke wensen.

gras zaaien

Een goede tijd om gras te zaaien is vanaf april/mei, maar nog beter is later in het seizoen in augustus/september. De grond is dan warm, waardoor het graszaad goed zal ontkiemen. Wanneer dan het groeiseizoen in het volgende voorjaar begint, heeft het gras inmiddels goede en sterke wortels gevormd. Toch duurt het dan nog tot juni voor bijvoorbeeld speelgazon intensief bruikbaar is.

Hoeveelheid graszaad

De hoeveelheid zaad die u nodig heeft, is vanzelfsprekend afhankelijk van de afmeting van het gazon. Eén kilo graszaad is voldoende voor 40 – 50 m2. Vóórdat u gaat zaaien, harkt u de grond nog éénmaal licht aan. Graszaad is erg licht van gewicht. Het beste kunt u dan ook bij windstil weer zaaien, zodat het zaad niet wegwaait en overal kiemt waar u het niet wilt hebben.